Odrywana drożdżówka

Sezon truskawkowy trwa..więc jest i drożdżówka..szybko zrobiona i jeszcze szybciej zjedzona.Drożdżówka robiona podobnie jak  tutaj,tylko zamiast nadzienia pomarańczowego dałam truskawki.
  • 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl.cukru (55 g)
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (10 g) lub 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1/3 - 1/2 szkl.mleka (85 ml - 125 ml)
  • 1/4 szkl.wody (65 ml)
  • 55 g masła [lub margaryny ]
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (5 ml) 
nadzienie truskawkowe:
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 -2 łyżki kisielu truskawkowego
kruszonka:
  • 4 łyżki mąki 
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżki masła
Część cukru wymieszać ze świeżymi drożdżami, gdy się rozpuszczą dodać 1 -2 łyżki mąki i część letniego mleka, odstawić na 20 minut do wzburzenia i dodać do mąki.[drożdże suche wymieszać z przesianą mąką]. Do mieszanki mączno- drożdżowej wsypać cukier, sól, wanilię, dodać letnie: mleko, rozpuszczone masło, wodę. Wymieszać i dodawać po jednym jajku. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. 
W tym czasie przygotować nadzienie.Truskawki umyć, drobno pokroić w mniejsze części ,dodać szczyptę soli i cukier według własnego smaku , gotować kilka minut.Na koniec wsypać kisiel i energicznie zamieszać ,aby nie porobiły się grudki.
Foremkę keksową  wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 cm x 30 cm. Posmarować ciasto masą truskawkową. Prostokąt pokroić na 4 równe poprzeczne prostokąty. Położyć je jeden na drugim i tak powstały pasek pokroić w poprzek na 6 jednakowych części. Ułożyć wszystkie części jedna na drugiej i taką wieżę przełożyć do formy, tak by kanapki stały dość luźno na sztorc. Ułożone ciasto posypać kruszonką.Zostawić na 20 - 30 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 30 - 35 minut.


Siedemnasta Truskawka

Komentarze